maanantai 7. marraskuuta 2016

Harjoittelija tässä hei

Pohjoista ammattitaitoa harjoittelijan näkökulmasta

Viimeisiksi töikseni harjoittelussa Rovaniemen kaupunginkirjastossa minua pyydettiin kirjoittamaan tähän blogiin harjoittelijan näkökulmaa ja ajatuksia kirjastoammattilaisten osaamisesta ja osaamisen tarpeesta. Huhhuh. Hetken mietittyäni ajattelin kuitenkin tähän rääpäistä muutaman sanan harjoittelun aikana käytyjen keskustelujen pohjalta siitä, millainen osaaminen tulevaisuuden kirjastotyössä tulee korostumaan.
Lappi on ja tulee varmasti aina olemaan aivan erityinen alue Suomessa omine erityispiirteineen. Kirjastotyö kuitenkin on muuttunut ja muuttuu myös täällä Lapissa jatkuvasti, joten on hyvä hieman miettiä millaisia taitoja tulevaisuudessa todennäköisesti tarvitaan. Tiivistin mielestäni tärkeimmät tulevaisuuden osaamisen alueet alle kolmeen pointtiin, jotka voisi tarvittaessa jakaa vaikka kuinka moneen osa-alueeseen osaamista määriteltäessä.

Tekstin kirjoittanut Helmi Oikarainen opiskelee
Seinäjoen AMK:ssa. 
Kaikki varmasti olemme yhtä mieltä siitä, että verkkoviestintä, some ja atk-taidot ovat tulleet pysyväksi osaksi myös kirjaston arkea. Sosiaalista mediaa käytetään muun muassa tiedotuskanavana sekä kirjastojen sisältöjen avaamisen alustana. Erilaisten tekstien tuottaminen, tiedotus ja laitteiden hallinta on jatkossakin tärkeä osa kirjastoammattilaisen osaamista. Lisäksi ohjelmointitaidoista tulee olemaan tulevaisuudessa valtava etu, täytyyhän verkkosivut ja järjestelmät (kuten Koha) pitää yllä ja toiminnassa.

Yllä mainittuihin mediataitoihin liittyy mielestäni vahvasti myös kirjastoammattilaisen sisältöjen tuntemus. Tuntemus omaan kokoelmaan karttuu toki työn ohessa, mutta kirjastolaisella tulisi olla jo taustalla hyvä kirjallisuudentuntemus ja yleissivistys. Sisältöjen tuntemista tarvitaan monessa asiassa, yhtenä esimerkkinä vinkkaus-tyyppisten esittelyjen tuottaminen sosiaaliseen mediaan.

Kolmas iso asia, jonka näen tulevaisuudessa olevan entistäkin tarpeellisempi, on pedagoginen osaaminen. Pedagogiset taidot voidaan tässä yhteydessä laajentaa vinkkaus-, opetus-, ja ohjaustehtävistä tarkoittamaan myös asiakaspalvelutaitoja. Asiakaskohtaamiset ovat nekin useimmiten ohjaus- ja neuvontatyyppisiä tilanteita, joissa pedagogisista taidoista on aina hyötyä. Myös työyhteisössä toimiminen (käytöstavat, yhteistyötaidot, palautteen antaminen ja vastaanottaminen) voidaan käsittää pedagogiseksi osaamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti